„Skonio fiziologija“ – garsus XIX a. pradžios kūrinys, cituojamas daugelyje solidžių kulinarijos knygų.
Vieni „Skonio fiziologijos“ skyriai yra gastronominiai ir kitokie autoriaus memuarai, kiti – mokslinio traktato parodija. Šmaikščiai parašytuose puslapiuose rasime ne tik kulinarijos istorijos žinių ir receptų, bet ir smagių autoriaus prisiminimų, juokingų istorijų, aforizmų.
· Skonio apibrėžimas· Gastronomijos kilmė· Erotinės trumų galios
· Cukraus panaudojimas· Kavos paruošimo būdai· Šokolado savybės·
Gėrimų poveikis
· Kas yra gurmaniškumas
· Apie stalo malonumą
· Apie poilsį, miegą, sapnus
· Nutukimo priežastys ir gydymas
ANTHELME BRILLAT-SAVARIN (Antelmas Brija-Savarenas, 1755–1826), prancūzų intelektualas, kilęs iš aristokratų giminės, mokėjo kelias kalbas ir domėjosi daugeliu mokslų: archeologija, astronomija, chemija, medicina, gastronomija. Po nesėkmingos politinės ir administracinės karjeros 1794 m. atsidūrė Jungtinėse Valstijose, čia uždarbiavo duodamas muzikos pamokas ir virėjaudamas. Gyveno linksmai, vaikščiojo į restoranus, dalyvavo šventėse, rasdavo laiko smagiai draugijai.
1796 m. grįžo į Prancūziją, tapo kasacinio teismo teisėju, vėliau pakeitė ne vieną darbo vietą, kol 1811 m. grįžo dirbti į skundų rūmus ir šio posto nebepaliko.Brillat-Savarinas buvo tikras paryžietis – dalyvavo visuose svarbiausiuose sostinės įvykiuose, mėgo prabangų gyvenimą, aukštuomenės salonus. Anonimiškai išleidęs veikalą „Skonio fiziologiją“ vos pora mėnesių prieš mirtį, jau nebegalėjo pasidžiaugti savo kūrinio sėkme. KULINARIJOS MENO KLASIKA – tai gastronominė eseistika. Tai nėra įprastos virtuvės knygos, jose beveik nerasite patiekalų receptų, šios serijos knygų tikslas – išmokyti gaminti maistą be receptų, džiaugsmingai ir maloniai kurti prie viryklės.
GEROS VIRTUVĖS PASLAPTYS, ĮDOMIOJI KULINARIJA, PRIESKONIAI IR PAGARDAI, MANO VIRTUVĖ. MANO MENIU – kulinarinės eseistikos Rusijoje pradininko, erudito VILJAMO V. POCHLIOBKINO knygos, kuriose su akademišku kruopštumu aprašomi valgiai, prieskoniai.SKONIO FIZIOLOGIJA – legendinio prancūzų gastronomo J. A. BRILLAT-SAVARIN garsioji knyga parašyta XIX a. ir vis dar laikoma gastronomijos „biblija“.ABĖCĖLĖ GURMANAMS – amerikietės M. K. FISCHER knyga. Autorė kelis dešimtmečius rašė šmaikščias kulinarines knygas. Ji visą savo šalį įtikino, kad gastronomija yra menas, ir laikė save virtuvės filosofe: „Kaip žinoma, pasaulį valdo meilė ir alkis, o susivienija jie prie pietų stalo.“
Prekės ženklas: Alma littera